Hoe kies je een goede buitenkraan?

Geplaatst op 01-03-2023

Categorie: Huis, tuin en wonen

Als je een buitenkraan wilt installeren, is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Een goede buitenkraan is niet alleen handig, maar ook duurzaam en veilig. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het kiezen van een goede buitenkraan.

De juiste maat en type

Bij het kiezen van een buitenkraan is het belangrijk om de juiste maat en type te selecteren. De maat van de buitenkraan wordt bepaald door de diameter van de aansluiting. Het is belangrijk om te weten welke diameter je nodig hebt voordat je een buitenkraan koopt. Daarnaast is het type van de buitenkraan van belang. Zo zijn er kranen met een knop, een hendel of een draaiknop. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur.

De kwaliteit van de materialen

De kwaliteit van de materialen waaruit de buitenkraan bestaat, is ook belangrijk. Zo is het verstandig om te kiezen voor een buitenkraan die is gemaakt van duurzame materialen, zoals messing of RVS. Deze materialen zijn bestand tegen corrosie en zorgen voor een langere levensduur van de buitenkraan. Het is ook belangrijk om te controleren of de buitenkraan is voorzien van een keurmerk, zoals het KIWA-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat de buitenkraan voldoet aan de veiligheidseisen.

buitenkraan

De aansluiting van de buitenkraan

Bij het kiezen van een buitenkraan is het ook belangrijk om te letten op de aansluiting. De meeste buitenkranen hebben een buitendraad aansluiting, maar er zijn ook kranen met een binnendraad aansluiting. Het is belangrijk om de juiste aansluiting te kiezen, zodat de buitenkraan goed past op de waterleiding. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de buitenkraan is voorzien van een terugstroombeveiliging. Deze beveiliging voorkomt dat er vervuild water terugstroomt in het drinkwater.

De plaats van de buitenkraan

Bij het kiezen van een buitenkraan is het ook belangrijk om na te denken over de plaats waar je de kraan wilt installeren. Zo is het verstandig om de buitenkraan te plaatsen op een goed bereikbare plek, zodat je makkelijk water kunt tappen. Daarnaast is het belangrijk om de buitenkraan te beschermen tegen vorst. Dit kun je doen door de buitenkraan af te sluiten met een vorstbeschermer of door de kraan af te tappen in de winter. Er zijn ook buitenkranen die tegen vorst kunnen, daarover vind je meer info hier.

Het installeren van de buitenkraan

Als je een buitenkraan hebt gekozen, is het belangrijk om deze goed te installeren. Dit kun je doen door de buitenkraan te bevestigen aan de muur met behulp van een muurplaat en de juiste gereedschappen. Het is belangrijk om de buitenkraan goed te monteren, zodat er geen lekkage ontstaat. Zorg er ook voor dat de buitenkraan goed is aangesloten op de waterleiding en dat er geen luchtbellen in de leiding zitten. Dit kun je doen door de kraan even open te draaien en te laten doorstromen.

Onderhoud van de buitenkraan

Om de levensduur van de buitenkraan te verlengen, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Zo kun je de buitenkraan schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel en een zachte borstel. Het is ook verstandig om de buitenkraan regelmatig te controleren op lekkage. Als je lekkage constateert, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te verhelpen om verdere schade te voorkomen.

Conclusie

Als je een goede buitenkraan wilt kiezen, is het belangrijk om te letten op de maat, het type, de kwaliteit van de materialen, de aansluiting en de plaats van de kraan. Daarnaast is het belangrijk om de buitenkraan goed te installeren en regelmatig te onderhouden. Door deze tips te volgen, kun je een goede buitenkraan kiezen die aan al je wensen en eisen voldoet en die jarenlang mee zal gaan.